Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος

Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις στον άνθρωπο και η συχνότερη αιτία μη αιτιολογημένης χρήσης αντιβιοτικών και απουσιασμού από εργασία και σχολείο. Επειδή συχνότερα, σε ποσοστό >70 % , η αιτία είναι ιογενής λοίμωξη η χρήση αντιβιοτικών είναι ανώφελη και ανούσια. Περίπου 200 τύποι ιών ενοχοποιούνται ως αιτία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Κοινό Κρυολόγημα

Πολλοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα. Στους ενήλικες σχεδόν αποκλειστικό αίτιο είναι οι ρινοϊοί, ενώ στα παιδιά μεγάλο ποσοστό μπορεί να οφείλεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, στους ιούς της παραϊνφλουέντζας και σε μερικούς αδενοϊούς. Τους χειμερινούς μήνες υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό λοίμωξης. Απαραίτητη προυπόθεση για την μετάδοση αποτελεί η στενή επαφή. Ο ιός μολύνει τα χέρια και μετά ενοφθαλμίζεται στα μάτια και στους  ρώθωνες των ατόμων. Επίσης η μετάδοση γίνεται και με σταγονίδια μέσω ρινοφάρυγγα κατά την ομιλία, τον βήχα ή τον πταρμό.

Επομένως το καλύτερο μέσο για την πρόληψη μιας επιδημίας είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών τόσο εκείνων που νοσούν όσο κι εκείνων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Το κρυολόγημα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος, συνήθως απύρετη, με επώαση που διαρκεί 2-5 ημέρες. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων έχει να κάνει με ρινική απόφραξη, καταρροή, βήχα, βράγχος φωνής, ξηρότητα στον φάρυγγα, αίσθημα κακουχίας και ήπια κεφαλαλγία. Σε ποσοστό 10% μπορεί να υπαρχει και πυρετός διάρκειας 24 ωρών. Η νόσος διαρκεί 5 με 7 ημέρες.

Η θεραπευτική αγωγή είναι στην ουσία συμπτωματική με χορήγηση αναλγητικών-αντιπυρετικών και επαρκή ενυδάτωση χωρίς την χορήγηση αντιβιοτικών.

Η χορήγηση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο όταν εμφανιστούν μικροβιακές επιπλοκές.

Πηγή: Λοιμώξεις & Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία, Ελένη Γιαμαρέλλου, Εκδόσεις Πασχαλίδη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός MD, MSc, PhD(c) Μπαλάσκας Κωνσταντίνος
 • Λαζαράκη 21-23
  166 75 Γλυφάδα
  1ος Όροφος

 • 216 800 71 92

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα – Παρασκευή (Εκτός Τρίτης & Πέμπτης) 17:30 – 21:00
Σάββατο Κλειστά
Κυριακή Κλειστά
Μπαλάσκας Κωνσταντίνος - Κορυφαία επιλογή ασθενών 2021
Νοσοκομείο "ΥΓΕΙΑ"
 • Ερυθρού Σταυρού 5
  151 23 Μαρούσι
  4ος Όροφος

 • 210 68 47 125

 • 210 68 47 209

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Συνάντηση με το γιατρό

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να κανονίσουμε την επίσκεψή σας στο ιατρείο

ΚΛΕΙΣΤΕ ONLINE ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ